3. Alvleesklierkanker

In deze podcast wordt het gesprek dat ik had in april 2018 t.b.v. de verhalenbundel ‘Onderweg’, weergegeven. Conny (’48) is getrouwd met Frits. In het voorjaar van 2016 kreeg zij de diagnose alvleesklierkanker. De vier tot tien maanden levensverwachting die haar werden gegeven, liggen gelukkig al ver achter hen. Voor Frits is de ziekte van Conny een reden om zich vast te bijten in dit onderwerp, want iedere dag dat hij haar langer bij zich kan houden, is er een extra…

Deze aflevering werd mede mogelijk gemaakt door Servier Nederland. Het boek ‘Onderweg’ is gratis te bestellen door een mail te sturen naar de Living With Hope foundation.

2. De ziekte van Crohn

In deze aflevering ga ik in gesprek met Sharon bij wie al op haar zestiende de ziekte van Crohn werd ontdekt n.a.v. een fistel die zo hardnekkig bleek, dat er uiteindelijk een stoma moest worden geplaatst. Deze optimistische dertiger vertelt, samen met haar man, hoe dat voor hen is geweest en hoe ze hier vandaag de dag mee omgaan. Aan bod komt o.a. schaamtegevoelens, zwanger én moeder zijn, een pruttelend stoma in de wachtkamer, gazen tussen je billen, en acceptatie. Maar ook: dóórzetten, genieten van het leven en je je door de Crohn niet willen laten leiden.

De blogs van Sharon zijn ook te lezen op www.wijhebbencrohn.nl.

1. Hemofilie

We gaan deze serie met ervaringsverhalen van start met het indrukwekkende verhaal van Fokke Westra die de zeldzame bloedstollingsstoornis hemofilie A heeft. Dit wordt veroorzaakt door een tekort aan een bloedstollingseiwit waardoor wonden vaak slecht genezen en er blauwe plekken maar ook spier- en/of gewrichtsbloedingen kunnen ontstaan. Voor deze tachtigjarige is hemofilie A echter vooral een karakterbepalende aandoening geweest. Fokke verloor in januari 2020 zijn vrouw. Sindsdien moet hij zonder zijn grote liefde verder en blijft hij achter met de vraag: Wie ben ik eigenlijk?

Deze aflevering werd mede mogelijk gemaakt door Takeda Nederland.